Vrijmoed

Pal in het historische centrum van Gent koos Michaël Vrijmoed een statig herenhuis uit met intiem karakter voor zijn restaurant. Sinds zijn allereerste service legt hij hier de focus op superieure seizoensproducten waaruit hij de diepste smaken naar boven haalt. Na 8 maanden opening mocht hij al een eerste Michelinster in ontvangst nemen; in 2017 volgde een tweede ster.

Zonder aan essentie in te boeten is restaurant Vrijmoed ruim 10 jaar later een verhaal van vakmanschap, stijl en oog voor detail. Vandaag geniet u van een vlekkeloze service onder leiding van maître José Garcia Vidal en laat sommelier Frank Van Scheijndel u bijzondere ontdekkingen in het glas doen. 

Scroll to main content

Over vrijmoed

Onder de vleugels van leermeesters Guy Van Cauteren en Peter Goossens ontwikkelde Michaël de persoonlijke signatuur en consistente stijl waarvoor hij inmiddels bekend staat. In Vrijmoed staat smaak voorop. Michaël vindt het niet alleen belangrijk wat er op het bord ligt, maar ook waar het vandaan komt. Daarom werkt hij nauw samen met lokale telers, kleinschalige bedrijven en ambachtelijke leveranciers.

Ook bereidingen van groenten – denk aan de beste asperges in het voorjaar, de tomaten tijdens de hoogzomer of het grondwitloof eind september – drijft Michaël graag door tot hun puurste vorm. Zonder overdaad. Volgens zijn filosofie is koken namelijk de kunst van het weglaten: met één perfect gegaard product en klassieke saus iemand raken. Boven alles is zijn kookstijl een reflectie van hoe hij zelf in het leven staat. Nuchter en met respect. Trots ook, op de waardering van Michelin, Gault&Millau en We’re Smart Green Guide maar even goed op die van zijn gasten.

Proef het seizoen en laat u verrassen. Het voltallige team van Vrijmoed kijkt er ontzettend naar uit om u hier te mogen verwelkomen voor een totaalbeleving.

Michaël beschikt naast kennis en nieuwsgierigheid ook over het gevoel om in de keuken met de zogenaamde minderwaardige stukken te werken. En ook om met productresten iets smaakvols en lekkers te bereiden, zodat zo weinig mogelijk verloren gaat. Dat klinkt misschien old school maar is gelukkig opnieuw actueel in deze tijden.

 

Peter Goossens

Michaël Vrijmoed "De sterrenkaart" Njam - 2023

Achter de schermen van restaurant Vrijmoed.

Podcast Michael Vrijmoed - Over Eten - 2023
 

Herbeluister dit hier

 

Palmares

Guide Michelin **
Gault Millau: 17,5/20
No 3. Top 100 Best Vegetables Restaurants 2021
No 2. Top 100 Best Vegetables Restaurants 2019
No 2. Top 100 Best Vegetables Restaurants 2018
Award Gault Millau: Dessert van het jaar 2017
Award Gault Millau: Best Veggie Menu Benelux 2016/2017
Award Gault Millau jonge topchef van Vlaanderen 2015
Ambassadeur O’de Flander
Winnaar "de Gouden Goesting" Oost-Vlaanderen 2015

Vrijmoed

Michaël samenvatten in één woord? Gedistingeerd. Of beter, very civilized. In het Engels krijgt dat voor mij nog meer de juiste kleur. Een gedistingeerde persoonlijkheid, zonder veel franje.

 

Guy Van Cauteren

Foto's

interieur
interieur
vrijmoed team
gerecht
gerecht
gerecht
gerecht
gerecht
gerecht
gerecht
gerecht
WBP stars

Boek Eenvoud

Met dit nieuwe kookboek keert Michaël terug naar de basis, een echt kookboek waarmee iedereen aan de slag kan. Hij laat zich inspireren door de gerechten uit zijn jeugd en zijn omgeving, maar ook door de reizen die hij de voorbije jaren maakte. Het resultaat is een boek met meer dan 50 eenvoudige gerechten, die telkens verrassen!

Te verkrijgen in de boekhandel of in restaurant Vrijmoed.

Vrijmoed Eenvoud

Benieuwd naar het boek?

Ontdek enkele gerechten in het filmpje.

Boek

Michaël Vrijmoed kiest in dit boek per seizoen voor drie producten die hem nauw aan het hart liggen en waarmee hij telkens drie inspirerende en eenvoudig doenbare gerechten bereidt. Door simpele handelingen laat hij de complexe smaak en unieke textuur van bekende en minder evidente ingrediënten optimaal tot zijn recht komen.

Als uniek toemaatje vertelt hij telkens via proefnotities ook waarom hij zo te werk gaat. Michaël Vrijmoed legde een indrukwekkend parcours af vooraleer hij besliste om zich als chef in zijn gelijknamig restaurant in Gent te vestigen. Wat hij onderweg onder meer en vooral bij Guy Van Cauteren en Peter Goossens als zijn voornaamste leermeesters oppikte, vertaalt zich in een creatief, breed gevarieerd en makkelijk toegankelijk keukenrepertoire waarvan dit eerste boek het smaakintensief distillaat vormt.

Cover boek

Gin & Jenever

Geschiedenis

Het stond zowaar in de sterren geschreven dat Vrijmoed-jenever terug zou heropleven na de start van restaurant Vrijmoed op 1 maart 2013 te Gent onder leiding van Michaël Vrijmoed.

Welke relatie heeft eigenaar Michaël Vrijmoed met jenever?

In het jaar 1850 kwam de familie Vrijmoed aan het hoofd te staan van de in 1776 ontstane jeneverstokerij te Schiedam die sindsdien decennia lang garant stond voor het distilleren van hoogwaardig kwalitatieve jenever.

Vanzelfsprekend groeide Michaël dan ook op in een familiale sfeer waar jenever ten zeerste werd geapprecieerd.

Nu, na bijna 40 jaar herleeft deze bijzondere familietraditie in al zijn glorie, een traditie om trots op te zijn.

Vrijmoed Jenever

Ontstaan

Aan het stoken van jenever kleeft vaak een oubollig imago vast. Dat het ook anders, hedendaagser en creatiever kan, bewees Michaël Vrijmoed. Naast een eigen jenever lanceerde hij in 2017 ook een gin. Met de hulp van sommelier Benjamin De Buck sloeg Michaël aan het ruiken, proeven en experimenteren. Na gezamenlijke tastings zou The Bassets Craft Distillery hun ultieme recept ambachtelijk distilleren. Dankzij zijn ervaring als chef zorgde Michaël voor de aansluiting met een nieuwe generatie foodies en gastronomen. Zo verwerkte hij ook botanicals als kefir en citroengras in zijn distillaten. Toch blijft hij in zijn basisreceptuur trouw aan de essentie van een zuivere jenever en gin. Op die manier zorgt Michaël er mee voor dat het vakmanschap en erfgoed rond jenever nooit uit onze cultuur zal verdwijnen.

Benieuwd naar het smaakresultaat?

Te koop in restaurant Vrijmoed

Jenever & Gin

Vlaams

De Vrijmoed gin en jenever zijn gedistilleerd op Vlaamse bodem met zoveel mogelijk lokaal geteelde biologische grondstoffen.

Sedert 2014 is restaurant Vrijmoed ambassadeur van de door de Europese Unie geografisch beschermde O’de flander.

Vlaamse jenever

Smaak

De gin, met zorg drie keer gedistilleerd is vol van smaak en zacht van afdronk. Iets wat deze gin geeft wat hij verdient. Respect, en dat proef je.

De Vrijmoed jenever is wel iets heel bijzonders geworden. Viermaal op ambachtelijke wijze gestookt in een pot-still staat garant voor een ultieme zachtheid en een brede waaier van smaken en aroma’s. Vrijmoed jenever neemt je heel even mee naar vervlogen tijden. Naar de kaaien van de oude jeneverstad bij uitstek. Schiedam, waar schepen aanmeerden om met de grootste zorg de grondstoffen te leveren voor Vrijmoeds “beste borrel”. De heerlijke geur van kruiden en specerijen, het zwoele zachte aroma van de jeneverbes en de aangename warme toon van moutwijn verrijkte de lucht rondom de stokerij van de familie Vrijmoed.

Dit alles en nog veel meer zit nu opgesloten in uw gedistingeerde fles Vrijmoed jenever, klaar om u even mee te nemen naar andere tijden.

Te koop in restaurant Vrijmoed.

Smaak - vrijmoed

Partners